NYHEDSBREV – november 2024
- Generalforsamling med stor spørgelyst
- Klip fra beretning og debat:
- Vi æder os ind på gælden
- Farvel til gasmotoren
- Vi laver varme om natten
- Goddag til motivationsafgifter?
- Brug varmen, der er lavet
- Et par PS.
Generalforsamling med stor spørgelyst
God stemning og stor spørgelyst kendetegnede årets generalforsamling, der havde trukket tæt på 70 andelshavere, ægtefæller og lejere. Både formandens beretning, regnskabet og budget for driftsåret blev vedtaget.
Der var en enkelt udskiftning i bestyrelsen. Hanne Gregersen, Værum, ønskede ikke at genopstille og blev erstattet af Søren Nielsen, Væth, mens Søren Pindstrup, Haslund, besatte den ledige suppleant post, så vi igen har to.
Såvel formandsberetning som regnskab ligger på hjemmesiden www.vokv.dk under ”profil”.
Klip fra beretning og debat
- Vi æder os ind på gælden
I det forløbne varme år har vi produceret 6.669 MWh. Fratrukket driftsomkostningerne ender regnskabet med et overskud på 1.659 mio. kr.
Overskuddet skal bruges til at reducere vores gamle gæld. Sådan er reglerne. Derfor må vi ikke sætte varmeprisen ned.
Formanden håbede, at gælden ville være ude af verden om endnu et driftsår, men pegede på, at ligesom kriser og inflation har gjort alt andet dyrere, har det også ramt fjernvarmen. Ændrer det sig ikke, skal vi ikke forvente at komme helt ned på de lave varmepriser som før energipriserne eksploderede efter Covid-19.
Tilgangen af de knapt 100 nye boliger i Haslund er en vej i den rigtige retning. Dels fordi jo flere vi er til dele de faste omkostninger des bedre, dels fordi de nye huse kan rummes indenfor vores nuværende varmekapacitet.
- Farvel til gasmotoren
Vores varmeproduktion står på tre ben: Solvarme, varmepumpe og træpiller. Hidtil har gassen været en ekstra fjerde mulighed, men den bruges stort set ikke mere, fordi de tre øvrige varmekilder er fuldt tilstrækkelige. Derfor har vi nu solgt gasmotoren i Jebjerg til Rolls Royce, der tager, hvad de kan bruge, resten forsøger vi at sælge videre. Dermed kan vi spare flere tusinde kroner årligt i service og vedligeholdelse.
Af vores tre varmekilder er solen klart den billigste. Varmepumpen kører nu kun, når el-priserne er lave, mens træpiller er standby.
- Vi laver varme om natten
De fleste har nok bemærket, at med et særligt tillæg på KW-prisen i eftermiddags- og de første aftentimer prøver el-selskaberne at få danskerne til at bruge el, når den er billigst. Og det er præcist, hvad vores varmemestre gør. De tjekker, døgnets laveste el-pris og sætter varmepumpen i gang, når prisen er i bund. Typisk om natten. Det varme vand, der laves, pumpes ind i den store lagertank og gemmes dér, indtil folk skal bruge varmen.
Værket søger i øvrigt for natsænkning af temperaturen, så du ikke selv behøver bøvle med det.
- Goddag til motivationstariffer?
Motivationstariffer er noget nyt, der har bredt sig i varmeværks-kredse. Ordet er et sidestykke til ”Undgå mad-spild” eller den gamle formaning om ”at spise op” Her dækker det bare over, at vi skal bruge den varme, der er i fjernvarmevandet, i stedet for at smide den ud.
Det er værkets ansvar, at forbrugeren får 60 grader varmt fjernvarmevand i matriklens skel, men vandet skal være nedkølet til 37 grader, når det sendes retur – ellers er det ikke udnyttet optimalt. Motivationstariffen skal betales for den overskydende temperatur, vandet returneres med.
I værket har vi bedt smedefirmaet Hedegaard og Jespersen om i første omgang at besøge de steder, hvor afkølingen er dårligst. Anlægget tjekkes og indstilles for værkets regning. Skal der skiftes en pakning eller termostat, er det for forbrugerens regning.
Desuden opfordrer vi alle forbrugerne til at kontrollere deres afkøling. På hjemmesiden www.vokv.dk kan du både se hvordan, og om du afkøler tilstrækkeligt. Hvis ikke, så kontakt værket.
Først når vi er færdige med afkølingskampagnen, og de kommende huse i Haslund er tilsluttet, tager vi stilling til en evt. motivationstarif.
- Brug varmen, den er lavet
For at nå ud i hvert hjørne af vores ledningsnet, så alle forbrugerne kan få varme, skal værket producere en vis mængde fjernvarmevand. Sparer den enkelte forbruger på varmen, sendes de producerede MW bare retur til værket, som dermed ikke får dækket sin udgift til at lave varmen = tab. Jo flere af de producerede MW, der bruges, des mindre er værkets tab, som jo i den sidste ende kan bruges til at sætte varmeprisen ned. Derfor opfordrer bestyrelsen til, at folk bruger mere varme – den er allerede lavet.
- Og et par PS.
Ifølge almindeligt retsgrundlag er det kun ejeren, der kan optages som andelshaver. Det betyder, at folk, der sidder i lejemål, er repræsenteret via deres udlejer. Lejerne må gerne møde op til generalforsamlingen, som så formelt skal godkende, om de må deltage. Men lejeren har ingen stemmeret. Den ligger hos udlejer/husejer.
Indimellem florerer der historier om, at værkets bestyrelsesmedlemmer har særlig favorable vilkår. Det er ikke tilfældet. Udover formanden, der honoreres med 10.000 kr. om året, – et beløb der har ligget fast de seneste 16 år – er bestyrelsen ulønnet og betaler helt de samme priser for varmen, som værkets øvrige forbrugere.
Oveni formandshonoraret lå den totale udgift til den samlede bestyrelses arbejde sidste år på under 1.900 kr.
Hvis du indimellem har koldt vand i hanerne, kan det have flere årsager. Skyldes det midlertidige driftsforstyrrelser, vil det fremgå af værkets hjemmeside. Ellers kontakt vores varmemestre, hvis problemet opstår. De er til rådighed døgnet rundt.
Med venlig hilsen
Bestyrelsen
Morten Bøhm, formand, Væth, tlf. 87 55 33 46 Søren Nielsen, Væth, tlf. 24 43 90 92
Søren Broch, næstformand, Værum, tlf. 28 44 46 11 Per Helboe, Haslund, tlf. 86 44 55 68
Ole Bloch, Værum, webmaster, tlf. 86 44 55 78 Søren Pindstrup, Haslund, tlf. 25 38 29 74
Rene K. Nielsen, Værum, tlf. 20 70 58 88
Del på facebook